Při poskytování služeb a analýze návštěvnosti nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací
Zpět do kategorie Kurzy vaření

Jak jíst zdravě bez masa? - Sám sobě výživovým poradcem a kuchařem

Popis
O čem kurz bude?
Tento I. kurz bude zaměřen na vegetariánství, stravování bez masa včetně ryb. Naučím vás, jak stravě rozumět na odborné úrovni (1. část 3 h, od 700 kč) a zároveň jak to převést do praxe! Ukážeme si, jak připravit jídla, které vás uspokojí chuťově a zabezpečí vašemu tělu vše, co potřebuje, více než 20 ochutnávek (druhá část od 800 Kč). Teorií podloženou vědeckými studiemi a ukázkami přípravy nutričně vychytaných jídel Vás provede výživová poradkyně Mgr. Pavla Široká.

Cílové skupiny (Pro koho je?)
jsem běžně se stravující a chci jíst bez masa, stát se vegetariánem
jsem začínající vegetarián
jsem dlouho vegetarián a chci si doplnit informace, inspirovat se
jsem běžně se stravující, který chce skočit nebo skočil rovnou do veganství - (v tomto případě doporučuji absolvovat nejdříve tento kurz, který je pro vás 1. dílem, a za ním 2. kurz - popis zde)
Kurz je výjimečný v tom, že se opírá o vědou podložené poznatky. Příprava kurzu je výsledkem roků studia vědeckých studií a odborných publikací s citacemi a zároveň 8 let praxe výživového poradenství se zaměřením na regeneraci organismu, optimální zdraví a prevenci nemocí. Bohužel studium kvalitních zdrojů není běžnou praxí ani u "odborníků". Informace v učebnicích jsou opisovány bez vědecké aktualizace a tak dochází k tomu, že i výživáři a lékaři v médiích často říkají zastaralé informace, které např. byly vyvráceny před 20 - 40 lety. Proto je kurz velmi výjimečný i z odborného pohledu a budou speciálně vypsány termíny také pro výživové poradce, abychom se mohli soustředit na jejich odborné otázky (pokud jste výživový poradce nebo lékař, kontaktujte nás pro termín).

Obsah, s čím vám kurz pomůže?
1) Jak nahradit maso - naučím vás, jak jej nahradit jak chuťově, tak nutričně. Nejen na oko, ale aby vaše tělo bylo zdravé dlouhodobě! Proč nemusíme jíst "alespoň" ryby, když víme, jak je nahradit? V čem tělu pomůžeme, když je vynecháme?

2) Jak si v bezmasé stravě pohlídat, aby nic nechybělo?

3) Co jsou mýty omílané veřejností, lékaři nebo výživovými poradci? Na čem naopak potřebujeme ve stravě zapracovat? Budete umět i odborně argumentovat svému lékaři, protože probereme všechny tyto témata do hloubky, s vědeckými studiemi:

bílkoviny
aminokyseliny
železo
vitamín C
jód
B12
omega 3, DHA a EPA

4) Jak si nepřivodit nevyváženou stravou zdravotní problémy? V čem začínající i dlouhodobí vegetariáni nejčastěji dělají chyby?

5) Jak na lustěniny, aby nenadýmaly? Jak je to ze sójou z vědeckého hlediska, jíst, nejíst?

6) Jaké potraviny krásně ozdraví střevní mikroflóru a tedy i imunitu? Jaké mají výhody vegetariáni ve střevní mikroflóře oproti běžně se stravujícím?

7) Jak jsou na tom vegetariáni s nedostatky látek? Chybí toho více vegetariánům, nebo běžně se stravujícím? Které živiny nám nechybí?

8) Jak přesně si pohlídat dostatek B12 - jak ve stravě, tak v krvi? Jaké testy si udělat? Pozor, praktický lékař nedělá spolehlivé testy B12, naučím vás, jak si spolehlivé testy zajistit.

9) Které doplňky mají ve vegetariánské stravě smysl a které ne?

10) Co bych měl(a) znát a dělat, abych mohl(a) být dlouhodobě vegetariánem? Nechci se časem vracet k běžné stravě…

11) Ukázky přípravy jídel, ochutnávky a recepty zaměřené na stravu bez masa:

a) Levně a vyváženě bez masa
b) Rychle bez masa
c) Vychytávky výživové poradkyně v kuchyni - jak normální vegetariánské recepty vyladit tak, abychom si zajistili všechny živiny, co potřebujeme?
d) Naučím vás jednoduše klíčit bez drahého vybavení
Nabyté znalosti
Zpětné vazby z minulých kurzů:
"Kurz rozhodně doporučuju i stávajícím veganům, i těm, kteří už se v té stravě i trochu vyznají. Dostanete pořádně napapat ve formě ochutnávky a ucelený přehled rostlinného stravování naservírovaný v milém podání. Pavla ví, o čem mluví, má kamarádský a zároveň profesionální přístup a skvělé prezentační schopnosti. I klíčit bez speciálního vybavení mě konečně naučila!" Kateřina Schneiderová, veganka 4 roky

"Dobrý večer, já osobně jsem byla z kurzu nadšená, hodně mě co se týče stravování posunul. Na rostlinnou stravu jsem chtěla přejít z etických důvodů, ale o zdravotní stránce jsem dost pochybovala. Proto jsem ráda, že všechny informace byly podepřené vědeckými studiemi a bylo vidět, že se v tématu skutečně orientujete. Také moc oceňuji ochutnávky, ty byly výborné, a hlavně mi pomohly nebát se zkoušet v kuchyni nové věci. Zatím se držím na veganství a neplánuji to měnit :)" Lenka Rozkovcová, vegetariánka 2 roky

"Dobrý den, dodatečně ještě jednou děkuji za vydařený seminář z 26.11. a posílám hodnocení z kurzu:
Bylo to velice příjemně strávené odpoledne plné výborných ochutnávek a hlavně zajímavých informací. Nejsem vegan ani vegetarián a zatím nemám v plánu měnit od podlahy svoje stravovací zvyklosti. Nicméně díky kurzu jsem objevila a dostala se ke spoustě druhů potravin, o kterých jsem dřív ani nevěděla. Nyní je hodně zařazuji do našeho jídelníčku, který je teď mnohem víc pestrý, určitě zdravější a taky obohacený o nové chutě. A musím říct, že spousta vegan výrobků jako pomazánky, masa nebo paštiky chutnají až překvapivě dobře:-)
Navíc už jsem stihla i informace z kurzu předat dál, když jsem mohla svojí mamce poradit, co kromě mléčných výrobků může jíst, aby si zvýšila příjem vápníku." Radka Dziedzinská, běžně se stravující (cíl ozdravit stravu)

Dobrý den,
kurz byl úžasný! :) Když si dělám snídani, tak jak jste nás naučila, vzpomenu si na Vás! Od té doby si hlídám své jídlo a více o tom přemýšlím. Kurz byl pro mě velmi přínosný, kdy jsem si srovnala mnoho informací, které se mi hemžily v hlavě, získala jsem od Vás nové a praktické inspirace. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací, odkazy na užitečné zdroje a to je v dnešním světě přehlcených informací potřeba znát zdroje, které jsou spolehlivé. A navíc to neskutečně uteklo, pauzy jsem víceméně ani nepotřebovala, protože mě to s Vámi moc bavilo a bylo to příjemné.
Už jsem si zašla na krevní testy, ještě si skočím pro výsledky a podle nich se chci zařídit a nejspíše začít to zadávat do toho programu, který jste nám ukazovala. Až s tímhle vším začnu a budu více vědět na čem jsem, tak se s Vámi ráda spojím přes Skype, ale teď je zkouškový a v hlavě mám jen zkoušky, ale i tak si zdravě vařím! :)
Chci Vám ještě jednou poděkovat za Váš kurz, ráda ho doporučím svým známým a doufám, že se Vám bude dařit. Přeji krásný nový rok, hodně úspěchů, zdraví a spokojenosti!
Ať se Vám daří, děláte to moc dobře a fandím Vám! :)" Kamila Rybová, vegetariánka, (cíl ozdravit stravu)

Poznámka

V případě zájmu o další kurzy a webináře mě kontaktujte na email: pavla. siroka@vitalcentrum.cz

Praktické informace o kurzu

Ulice a č.p.
Komenského náměstí 2, Lékařská fakulta
Obec
Brno
PSČ
Okres
Brno-město
Cena
800 Kč
Formální výstup
Certifikát
Statut
Neakreditovaný kurz

Máte zájem nebo otázky?
Pište pořadateli kurzu

Povinné položky
Ochrana osobních údajů

Není tento kurz pro vás to pravé?

Podívejte se na dalších 14 kurzů v kategorii Kurzy vaření

Podobné kurzy

Intenzivní opakovací kurz českého pravopisu

Kde: Brno-město

Cena: 1 300 Kč

MAKRONKY A CUPCAKES

Datum: 9.1.2020

Cena: 1 900 Kč

ART OF TARTELETTE

Datum: 12.12.2019

Cena: 1 050 Kč

Poradíme vám, jak si vybrat správný kurz

Využijte našeho live chatu v rámci služby internetového poradenství.