Popis kurzu:
PROFILUJÍCÍ OKRUH KUCHAŘ: Uplatní se při výkonu povolání kuchař, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství. Žák se může po absolvování závěrečných zkoušek ucházet o přijetí do studijních oborů pro získání maturitní zkoušky, a pak případně pokračovat ve studiu vysokoškolském. Žák s profilujícím zaměřením kuchař pracuje jako samostatný kuchař od přijetí surovin do skladu, jejich technologickou úpravu, až po expedici hotového výrobku. Orientuje se ve způsobech předběžné úpravy, vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými druhy tepelných úprav a umí je použít, dohotovuje a expeduje pokrmy, připravuje pokrmy speciálního charakteru, zná kalkulaci pokrmů, uplatňuje požadavky na hygienu v gastronomii.
PROFILUJÍCÍ OKRUH ČÍŠNÍK: Uplatní se při výkonu povolání číšník, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství. Žák se může po absolvování závěrečných zkoušek ucházet o přijetí do studijních oborů pro získání maturitní zkoušky, a pak případně pokračovat ve studiu vysokoškolském. Žák s profilujícím zaměřením číšník pracuje jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování, je připraven pracovat při dokončování pokrmů u stolu hosta, má základy pro práci sommeliera a barmana.