Popis kurzu: Seminář je určen pro osoby pracující v oblasti stravovacích služeb, při výrobě a prodeji potravin.
Cílem kurzu je seznámení se s požadavky v oblasti provozování stravovacích služeb, prodeje a výroby potravin dle platné české a evropské legislativy, se zásadami správné hygienické praxe a výrobní praxe založené na principech systému bezpečnosti potravin.
Obsah semináře: Co je bezpečná potravina, úvod do mikrobiologie, rizika a jejich následná prevence (mikrobiální = onemocnění a otravy z potravin, fyzikální = poškození zdraví, chemická = intoxikace – otravy z potravin), osobní hygiena, sanitace = čištění a dezinfekce, deratizace, dezinsekce, hygienické požadavky na provozovny a zařízení, požadavky na potraviny – příjem, manipulace, skladování, dodržování teplotních řetězců, zpracování a uvádění výrobků do oběhu, zavedení preventivního systému k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin, legislativa. Absolventi obdrží osvědčení o absolvování kurzu hygienického minima. Diskuse, dotazy.
Hygienické minimum pro provozovatelea pracovníky pracující v potravinářství (restaurace, občerstvení, potravinářské prodejny, závodní kuchyně, školní kuchyně, výrobny potravin a pokrmů apod.)