Popis kurzu:
Kurz je určen milovníkům vína, ale také lidem, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Část teoretická
Senzorické hodnocení vín
Choroby a vady vín
Část praktická
Seznámení se základními chutěmi - 7 vzorků
Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě - 8 vzorků
Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou - 2 série pěti vzorků révových vín
Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
Deklarační zkouška - zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
Kurz bude probíhat v menší skupince do 20 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 - tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 - volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .
Po odborné stránce je tento kurz navazujícím kurzem na Základy vinařství a na tento kurz navazují Základy sommelierství (každý kurz lze absolvovat zvlášť).